Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 115 gram miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
- Masło ubijac mikserem na średnich obrotach, do czasu, aż stanie się puszyste.
- Stopniowo dodawac cukier, ucierając do czasu, aż masa stanie się puszysta.
- Nie przerywając miksowania, kolejno wbic jajka.
- Stopniowo (w trzech etapach), dodawac suche składniki, na przemian z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Miksując do czasu, aż składniki dokładnie się połączą.
- Do nagrzanego piekarnika wstawiamy babeczki i pieczemy, aż się zarumienią. Jeśli chcemy sprawdzic, czy są gotowe, to używamy do tego patyczka (można użyc wykałaczki) i jeżeli ciasto nie przywiera do patyczka, to znak, że babeczki są upieczone.
. Babeczki mają ładny waniliowy zapach i są bardzo smaczne:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz